KLADBLOK

 

KLADBLOK

In oktober 2000 werd Stichting de Algehele Aanraking opgericht te Groningen. De stichting had als doel de bevordering van beeldende kunst, literatuur en wetenschap van amateur tot professional en ook het onderzoeken van de kruisbestuiving tussen deze drie gebieden. Die stichting deed dat door middel van exposities, performances en uitgaven.

 

Al snel voelde het bestuur van de stichting de noodzaak een eigen tijdschrift uit te geven dat als podium kon dienen voor gedichten, verhalen, essays, onderzoeksverslagen, etsen, digiprints, tekeningen, schilderijen, foto’s en alles wat nog meer mogelijk was om in twee dimensies vast te leggen. Om te benadrukken dat het een vrij en open podium moest zijn, doopte het bestuur het blad ‘KLADBLOK, nieuwsbrief van Stichting de Algehele Aanraking’.

Veel traditioneel ‘nieuws’ bracht KLADBLOK niet, wel het ‘nieuws dat blijft’. Een aflevering van KLADBLOK uit 2005 is even verrassend als één uit 2015.

In praktijk werd het blad voornamelijk bevolkt door dichters en mail art kunstenaars. Het aantal wetenschappelijke bijdragen bleef beperkt, maar de bijdragen die er waren, mochten er ook zijn.

 

Na een wat moeizame start -  in de eerste twee jaar verschenen slechts vier nummers - gingen de persen vanaf 2003 wat vaker draaien en vanaf medio 2004 was KLADBLOK een vertrouwd maandelijks genoegen in menig brievenbus.

 

De kopij nam door de jaren gestaag toe. Om zoveel mogelijk te plaatsen koos de redactie voor een steeds kleinere letter en steeds bescheidener formaat afbeeldingen. Tot het echt niet meer kon. Vanaf 2020 breidde KLADBLOK uit van 4 naar 8 pagina’s.

 

Coöperatie KLADBLOK

Bij gebrek aan het vinden van nieuwe bestuursleden, steeds hogere kosten voor bankrekeningen en invoeren van de Wbtr per juli 2021 besloot Stichting de Algehele Aanraking zich per januari 2022 op te heffen. De driekoppige redactie van KLADBLOK ging echter door en werd in oktober 2021 zelf de uitgever van KLADBLOK als Coöperatie KLADBOK, een samenwerkingsverband van beeldend kunstenaars en schrijvers die hun krachten bundelden om het maandblad te blijven realiseren.

 

Maar…alle dingen moeten hun einde hebben. Coöperatie KLADBLOK wilde niet eeuwig doorgaan. Er werd gewikt tussen 25 jaar vol maken of 250 nummers. De enorm gestegen kosten voor drukken, papier en vooral porti maakte dat de coöperatie koos voor het laatste: 250 nummers, een klein monumentje in de beeldende kunst en literatuur van uiteenlopende niveaus.

 

De redactie van KLADBLOK bestond in haar laatste jaren uit:  Jan Poortman, Carlien Dubben  en Paul Marius Borggreve.


In de beginjaren verscheen KLADBLOK nog wat onregelmatig, maar sinds medio 2004 was het een vertrouwd maandelijks genoegen in menig brievenbus.







HALL OF FAME

[DvhN - 28.8.2003] 
[de stadsKRANT - 14.6.2006]
[sept-okt. 2017]

K L A D B L O K

VOOR HET NIEUWS DAT BLIJFT